Wednesday, June 29, 2011

Kitch

Voor je eigen hachje vechten is kitch zei Thomas Scheibitz tegen ons in 2006 toen kunstenaars vochten voor een Kunsthalle in Berlijn. Schaamteloze kitch of niet, we konden er niet onderuit. In iedere speech werd er gesproken van “kaalslag”, "afbraak van de beschaving", “culturele woestijn”, “subsidieslurpers”, “parasieten”, "als Goering het woord cultuur hoorde trok hij zijn pistool", "wij staan niet met de knip open naar Den Haag", etc. Allemaal kitch.

Helaas, 200 miljoen blijft 200 miljoen. Er gaat geen cent af. Het gaat helemaal niet om die 200.000.000. Onze regering vindt dat de culturele sector teveel afhankelijk is geworden van de overheid. Dat moet anders. Deze shocktherapie van bezuinigingen moet ons een impuls geven tot marktdenken. Premier Rutte en Halbe Zijlstra: "De overheid treedt te veel op als financieer en bij de verlening van subsidies is nu te weinig aandacht voor publiek en ondernemerschap." Boijmans Bezet, de Mars der Beschaving, en de demo op het Malieveld daar is onze staatssecretaris Zijlstra niet van onder de indruk. Het debat afgelopen maandag veranderde niets aan zijn standpunt: de culturele sector moet hervormen. Aanstaande donderdag 30 juni zal zijn voorstel waarschijnlijk zonder problemen door de Tweede Kamer komen. Links verkocht stoere partijpraat tijdens Boijmans Bezet. SP: "De crisis is een leugen! Wij laten dit niet zomaar gebeuren." Kitch! Helaas, Links komt weer niet met een goed verweer.

Er is voor bijna alles wel een subsidie. Ja, ook voor Henk en Ingrid. Er is subsidie voor groene stroom, een groen dak of zonnepanelen, en huursubsidie. De overheid subsidieert ook een op de drie nieuwe auto’s in de vorm van belastingaftrek. Vorig jaar besteedde de overheid 207 miljoen euro aan de premies, dit jaar is een budget van 230 miljoen euro voorzien in de begroting. En terwijl wij allemaal groen willen (moeten) zijn geeft diezelfde overheid 2 miljard aan subsidie aan 9 grote bedrijven als ze kolenstroom gebruiken. Een Europese koe is rijker dan de helft van de wereldbevolking. Iedere koe krijgt ongeveer 2 euro per dag omdat wij goedkope melk willen drinken, en elke dag vlees, dat ook geen cent teveel mag kosten. Wij vinden dat een basisbehoefte en een basisrecht. Goed gevonden argumenten, maar allemaal kitch.

Per inwoner betalen wij 268 euro aan de EU begroting en slechts enkele tientjes euro aan Cultuur. En die 200 miljoen die zo nodig moet worden bezuinigd op cultuur is net ter compensatie aan de noodlijdende komkommertelers gegeven. Veel regelingen lijken subsidie maar zijn in feite een fiscaal voordeel, zoals het heilige huisje van deze regering; de hypotheekrenteaftrek. De overheid bemoeit zich overal mee. Deze subsidie is er om de huizenmarkt te helpen. Kortom: de hele Nederlandse (wereld) economie draait op subsidies van de overheid. Dus waarom niet de cultuur een handje helpen? Wees niet bang. Die subsidie verdwijnt niet in de zakken van de kunstenaars. Achter die subsidie zit een hele economie. Dat geld daar profiteren heel veel mensen van. Bah! Kitch.
RH

Wednesday, June 22, 2011

SAVE THE MONEY FOR THE ARTS - join the protest

JOIN THE GROWING INTERNATIONAL COMMUNITY IN AN ACTION TO PROTEST AGAINST BUDGET CUTS

Boijmans Bezet
Sunday 26 June, 11:00 am – 17:00 pm
Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
www.schuileninhetrijks.nl
www.dezaaknu.nl

Mars der Beschaving / The March of Civilization
Sunday 26 June – Monday 27 June, 20:00 pm – 15:30 pm
from Rotterdam to Den Haag
www.marsderbeschaving.nl

Flashmob Card Stunt
Monday June 27, starts 12.30 pm and ends 2:30 pm
Walk from Korte Voorhout tp Plein, The Hague
The instruction for the Card Stunt: hold a sign above yourr heads and turn the signs all at once, creating a joint protest.
www.skor.nl

ArtBomb
Friday 24 June, 12 noon
Location of your choice
Upload your image/video to www.artbomb.nl

Come Together
Thursday 23 June, 7-10 pm
Café, Stedelijk Museum Amsterdam
www.schadekaart.nl

Nederland en haar huishoudboekje

Een paar dagen geleden probeerde ik aan een Amerikaanse kunstenares die na haar MA aan de Piet Zwart Instituut in Nederland is blijven wonen uit te leggen waarom er in de kunst zoveel bezuinigd moet worden. Ik kwam niet verder dan het geven van de cijfers. Haar vraag was: Waarom moet Nederland überhaupt zoveel bezuinigen? Goeie vraag, en een helder antwoord wordt bijna nergens gegeven. Ook niet door de mensen die momenteel de geweldige protestacties organiseren. Daarom besloot ik op de website van onze overheid te kijken. www.rijksoverheid.nl


In deze kabinetsperiode van 4 jaar bezuinigt de overheid 18 miljard. Voor de duidelijkheid, dat is 18 met 9 nullen (18.000.000.000). Het kabinet bezuinigt bijna 2 miljard op de overheid, 1 miljard voor ontwikkelingssamenwerking, minder ambassades (74 miljoen) etc. Ook bij de Culturele sector moet er worden ingeleverd, 200 miljoen, dat is 200 met 6 nullen, er blijven er nog 700 miljoen over.

Het zwaartepunt van het maatschappelijk debat is verschoven van het bestrijden van de crisis naar het werken aan herstel van de economie en de overheidsfinanciën. Vanaf 2011 worden in Europa en Nederland de overheidstekorten teruggedrongen. Deze noodzakelijke versoberingen treffen idereen.

Dus waarom zou de culturele sector worden ontzien. Alleen waar het geld wordt weggehaald daar begrijp ik niets van, de keuzes die er worden gemaakt door deze Hard Rock fan. Een minister zou toch moeten luisteren naar z'n adviseurs.


Hoe krijgt Nederland haar huishoudboekje op orde?

De economische crisis en de vergrijzing dwingen de overheid tot forse bezuinigingen is te lezen op de website van de Rijksoverheid. Door de crisis is de eurozone in 2010 in de problemen gekomen door stijgende begrotingstekorten, soms in combinatie met toch al hoge schulden. Nederland staat dus niet alleen. We hebben teveel geld uitgegeven dat er eigenlijk helemaal niet is. Virtueel geld... kredietcrisis. Deficit spending - het uitgeven van geld dat je feitelijk niet hebt. Kunnen we daar mensen voor verantwoordelijk houden? Rechts of links? het kabinet van Kok, of die van Balkenende misschien? Of de banken en de 'bonuscultuur'? Wij in de kunst krijgen nooit een bonus!

In 2011 loopt de overheidsschuld van Nederland op tot 66 procent (circa 406 miljard euro) van de totale waarde van de Nederlandse productie (bbp) (615 miljard euro).


Bezuinigingen in de beeldende kunst gaan Nederland niet redden

Nog een keer. De subsidie in de sector beeldende kunst gaat van 53,5 miljoen naar 31 miljoen. Dat is een korting van 22,5 miljoen.

Het officiële argument van Halbe Zijlstra voor de voorgenomen ingrijpende bezuinigingen van 200 miljoen euro in de cultuursector die in januari 2013 in werking zullen treden luidt als volgt:

'De overheid treedt te veel op als financier en bij de verlening van subsidies is nu te weinig aandacht voor publiek en ondernemerschap.'

Een vreemd argument eigenlijk. De markt wordt door de neoliberalen (weer) aangewezen als de 'redder', terwijl datzelfde 'geloof' in de markt en het marktdenken de oorzaak is van de kreditecrisis. Bovendien: welke markt? Er is in Nederland geen markt voor de kunst, daar zijn we te krenterig voor. We hebben slechts een handjevol galleries. Daarvoor moeten we naar het buitenland. Inmiddels hadden we de laatste 2 decennia een redelijke internationale reputatie opgebouwd, en een economie. De keuzes waar geld weg te halen brengt dit volgens mij in gevaar.


Wat kunnen wij doen om de keuzes waar te bezuinigingen minder cru te maken?

Er zijn een aantal petities die we kunnen ondertekenen, maar er staan ook wat protesten op stapel voor komend weekend zoals; Boijmans Bezet, Mars der Beschaving, Flasmob, en ArtBomb.


RH


Tuesday, June 14, 2011

Bezuinigingen beeldende kunst_Halbe Zijlstra

Subsidieregeling culturele
basisinfrastructuur 2013-2016

De bezuinigingen bij de beeldende kunst zoals die door staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op 10 juni 2011 zijn voorgesteld.

De subsidie in de sector beeldende kunst gaat van 53,5 miljoen naar 31 miljoen. Dat is een korting van 22,5 miljoen. Even ter vergelijking: 1 KM asfalt kost 11 miljoen!

Vanaf 2013 blijft er jaarlijks ruim 700 miljoen euro rijkssubsidie beschikbaar voor cultuur (dit is 41,97 euro per inwoner - Nederland telt 16.676.126 inwoners, bron CBS). Bij de invulling van de bezuinigingen, die 200 miljoen euro bedragen, kiest het kabinet niet voor hoge korting op alle instellingen, maar maakt het gerichte keuzes. Zo kan de internationale top van het Nederlandse cultuurleven op hoog niveau blijven opereren. Daarnaast is een goede spreiding van culturele voorzieningen over het land van belang.
Topinstellingen in de cultuursector moeten op hoog niveau cultuur kunnen blijven maken. Daarom worden deze instellingen – net als musea, het erfgoed en bibliotheken – zoveel mogelijk ontzien bij de bezuinigingen. Het kabinet kiest ervoor om niet de kaasschaaf te hanteren, maar om heldere keuzes te maken.
De overheid treedt te veel op als hoofdfinancier. Omdat er veel subsidie naar de sector gaat, is er te weinig aandacht voor ondernemerschap en werving van publiek. Instellingen en kunstenaars worden nu vooral beoordeeld op artistieke kwaliteit. Het kabinet wil dit verbreden. De plannen van culturele instellingen zullen ook op publieksbereik en ondernemerschap beoordeeld gaan worden. Zo wordt de cultuursector gestimuleerd om meer op eigen benen te staan dan nu het geval is. Alle instellingen, die in de toekomst voor een subsidie in aanmerking willen komen, moeten daarom minstens 17,5% eigen inkomsten hebben.

Enkele maatregelen:
6x presentatie-instellingen voor beeldende kunst, en 50 plaatsen voor toptalent.
2x internationale filmfestivals (film en documentaires - IFFR? + IDFA?) en 1 festival voor actueel vernieuwend aanbod van de Nederlandse film.

De Staatsecretaris heeft onder meer besloten om:
1. het budget van het Mondriaanfonds te halveren.
2. het aantal presentatie-instellingen in de BIS drastisch te reduceren van 11 naar 6. De instellingen die niet meer in de BIS zitten kunnen daarenboven NIET terecht bij het Mondriaanfonds.
3. kunsttijdschriften geen subsidie meer te verstrekken.
4. de overheidssteun aan de functies die nu worden ingevuld door biënnale Manifesta, SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte, het sectorinstituut Premsela, Virtueel Platform, het Nederlands Instituut voor Mediakunst volledig stop te zetten.
5. de financiering van de postacademische kunstenaarsopleidingen de Ateliers, Rijksakademie van beeldende kunsten, Europees Keramisch Werkcentrum en de Jan van Eyck Academie stop te zetten.
6. de komende vier jaar enkel de verdere ontwikkeling van 50 beeldend kunstenaars die zich hebben bewezen als toptalent te ondersteunen
7. de individuele basisstipendia en werkbeurzen aan kunstenaars te halveren. De huidige subsidies met het karakter van een inkomstenvoorziening stop te zetten.

Informatie komt van de website van de overheid.
www.rijksoverheid.nl