Wednesday, June 29, 2011

Kitch

Voor je eigen hachje vechten is kitch zei Thomas Scheibitz tegen ons in 2006 toen kunstenaars vochten voor een Kunsthalle in Berlijn. Schaamteloze kitch of niet, we konden er niet onderuit. In iedere speech werd er gesproken van “kaalslag”, "afbraak van de beschaving", “culturele woestijn”, “subsidieslurpers”, “parasieten”, "als Goering het woord cultuur hoorde trok hij zijn pistool", "wij staan niet met de knip open naar Den Haag", etc. Allemaal kitch.

Helaas, 200 miljoen blijft 200 miljoen. Er gaat geen cent af. Het gaat helemaal niet om die 200.000.000. Onze regering vindt dat de culturele sector teveel afhankelijk is geworden van de overheid. Dat moet anders. Deze shocktherapie van bezuinigingen moet ons een impuls geven tot marktdenken. Premier Rutte en Halbe Zijlstra: "De overheid treedt te veel op als financieer en bij de verlening van subsidies is nu te weinig aandacht voor publiek en ondernemerschap." Boijmans Bezet, de Mars der Beschaving, en de demo op het Malieveld daar is onze staatssecretaris Zijlstra niet van onder de indruk. Het debat afgelopen maandag veranderde niets aan zijn standpunt: de culturele sector moet hervormen. Aanstaande donderdag 30 juni zal zijn voorstel waarschijnlijk zonder problemen door de Tweede Kamer komen. Links verkocht stoere partijpraat tijdens Boijmans Bezet. SP: "De crisis is een leugen! Wij laten dit niet zomaar gebeuren." Kitch! Helaas, Links komt weer niet met een goed verweer.

Er is voor bijna alles wel een subsidie. Ja, ook voor Henk en Ingrid. Er is subsidie voor groene stroom, een groen dak of zonnepanelen, en huursubsidie. De overheid subsidieert ook een op de drie nieuwe auto’s in de vorm van belastingaftrek. Vorig jaar besteedde de overheid 207 miljoen euro aan de premies, dit jaar is een budget van 230 miljoen euro voorzien in de begroting. En terwijl wij allemaal groen willen (moeten) zijn geeft diezelfde overheid 2 miljard aan subsidie aan 9 grote bedrijven als ze kolenstroom gebruiken. Een Europese koe is rijker dan de helft van de wereldbevolking. Iedere koe krijgt ongeveer 2 euro per dag omdat wij goedkope melk willen drinken, en elke dag vlees, dat ook geen cent teveel mag kosten. Wij vinden dat een basisbehoefte en een basisrecht. Goed gevonden argumenten, maar allemaal kitch.

Per inwoner betalen wij 268 euro aan de EU begroting en slechts enkele tientjes euro aan Cultuur. En die 200 miljoen die zo nodig moet worden bezuinigd op cultuur is net ter compensatie aan de noodlijdende komkommertelers gegeven. Veel regelingen lijken subsidie maar zijn in feite een fiscaal voordeel, zoals het heilige huisje van deze regering; de hypotheekrenteaftrek. De overheid bemoeit zich overal mee. Deze subsidie is er om de huizenmarkt te helpen. Kortom: de hele Nederlandse (wereld) economie draait op subsidies van de overheid. Dus waarom niet de cultuur een handje helpen? Wees niet bang. Die subsidie verdwijnt niet in de zakken van de kunstenaars. Achter die subsidie zit een hele economie. Dat geld daar profiteren heel veel mensen van. Bah! Kitch.
RH

No comments: