Saturday, December 17, 2011

Weg met die kleurtjes

Vandaag is het Actiedag. Weg met die kleurtjes, het beeld wordt weer wit. Hoezo “weer” wit? Het beeld is nooit wit geweest. Het beeld heeft de titel Marathon (Henk Vis, 2001), en niet Multiculti, of United Colours of Rotterdam. Actievoerders zeggen het beeld vandaag wit te gaan schilderen. Zij zien het beeld als symbool van de multi-gekleurde Nederlandse samenleving, en dat mag niet. Deze mensen willen terug naar het benauwde Nederland van De Avonden van Gerard Reve.

[...]De kunstmafia en de zitvlees-regenten van het stadhuis […] hebben een kleurrijk beeld neergezet omdat het zo ontzettend gezellig is in onze stad met al die turken, marokkanen, arabieren en kunstenaars[...] Hoeze kunstenaars? Dit doet vermoeden dat er een kunstenaar (of meerdere) achter zit. Dit stinkt.

Is dit een terroristische actie van een kunstenaar die zich miskend voelt door de Internationale Beeldencollectie Rotterdam, en door een relletje aandacht vraagt voor het onrecht dat hem of haar is aangedaan? Of is het een actie van een conceptuele sociaal geëngageerde kunstenaar die protesteert tegen het haatzaaien van Geert Wilders. Of is het een Arabische splitergroep, etc... Of is dit een verkiezingsstunt van de "white power" partij Leefbaar Rotterdam, of PVV? Om 15:00 weten we het.


RH
No comments: