Saturday, December 17, 2011

Marathon man

Marathon man Henk Vis
vlnr, Nienke Terpsma, ..., politieagent (stille), Henk Vis, Sandra Smets15:00 uur. Niks, helemaal niks, geen actiegroep met potten witte verf. Alleen een handjevol politieagenten, waaronder twee "stille", Sandra Smets met een vriendin, Anton Hoeksema, een kunstenaar wiens naam ik vergeten ben, Nienke en ik, en de maker van het beeld Henk Vis. Waar was Dees en de werkgroep IBR nou? De flyer is in het Scheepvaartkwartier verspreid, en lag ook bij het CBK in de Binnenweg. Vreemd! Henk Vis vertelt dat in de 10 jaar dat het beeld er staat er eigenlijk nog nooit echt graffiti op gespoten is. Deze actiedag heeft meer iets van een spruitjesdag.

15:45 uur. De meeste van ons vertrekken weer. Henk blijft nog even waken met de politie. We speculeren over de dader(s). Een radicale xenofobe kleurenblinde splintergroep kan het niet zijn geweest, anders hadden die er echt wel gestaan met spandoeken en witte verf. Het moet wel een kunstproject zijn, maar dan eentje van de flauwe soort. Kan dit worden opgevat als terrorisme, en kan de bedenker daarvoor worden opgepakt? Maar ja, wat schiet je ermee op. Een aantal namen komen in ons op. Is het een Flashmop van Harmen de Hoop, of een aantal van zijn studenten die van Harmen nu toch echt eens iets radicaals moeten doen in de openbare ruimte? Anders krijgen ze geen punten, en kunnen ze de academie en een carriere in de kunst wel vergeten. Of een extreme graffiti van Jeroen Jongeleen? Of politieke kunst van Jonas Staal, of BAVO?

Wel ontluisterend dat er maar zo weinig mensen bereid zijn om op te komen voor de kunst. Waar zijn nou al die kunstenaars die in Rotterdam wonen, en die samen met de immigranten de stad zo kleurrijk maken? We kunnen ook zeggen: het beeld heeft helemaal geen hulp nodig. Het weet al 10 jaar de vandalen en kunsthaters van zich af te houden, en dat is hem vandaag weer gelukt. Bravo! En Henk? Die lacht er om.
RH

No comments: