Saturday, December 17, 2011

Marathon ongeschonden

Marathon
15:00 uur. Niks, helemaal niks, geen protesterende splintergroep of  kunstenaar of menigte. Alleen een handjevol politieagenten, waaronder twee "stille", Sandra Smets met een vriendin, Anton Hoeksema, een kunstenaar wiens naam ik vergeten ben, Nienke en ik, en de maker van het beeld Henk Vis. Waar was Dees nou? De flyer is in het Scheepvaartkwartier verspreid, en lag ook bij het CBK in de Binnenweg. Vreemd! Henk Vis verteld dat in de 10 jaar dat het beeld er staat er eigenlijk nog nooit echt graffiti op gespoten is.

15:45 uur. De meeste van ons vertrekken weer. Henk blijft nog even waken met de politie. We speculeren over de dader(s). Een radicale xenofobe kleurenblinde splinergroep kan het niet zijn geweest, anders hadden die er echt wel gestaan met spandoeken en witte verf. Het is een kunstproject. Een aantal namen komen in ons op. Is het een Flashmop van Harmen de Hoop, of een aantal van zijn studeneten die van Harmen nu toch echt eens iets radicaals moeten doen on genoeg punten te krijgen om op de academie te kunnen blijven? Of een extreme graffiti van Jeroen Jongeneel? Of politieke kunst van Jonas Staal, of BAVO?

Wel schokkend dat er maar zo weinig mensen bereid zijn om op te komen voor een beeld. We kunen ook zeggen: het beeld weet al 10 jaar vandalen van zich af te schudden, en dat is hem vandaag weer gelukt. Bravo!


No comments: